Софийската градска прокуратура е прекратила досъдебното производство, образувано по сигнал от

...
Софийската градска прокуратура е прекратила досъдебното производство, образувано по сигнал от
Коментари Харесай

Прокуратурата прекрати делото Инса ойл срещу Асен Василев

Софийската градска прокуратура е прекратила досъдебното произвеждане, формирано по сигнал от шефа на " Инса ойл " Георги Самуилов против финансовия министър Асен Василев.

Това оповестява " ", базирайки се на информация от държавното обвиняване.

Историята сама по себе си е много любопитна, защото изказванията на Самуилов - от години апетитен като непосредствен до Делян Пеевски, и тези на Василев за срещите им и за това какво са си казвали, много се разминават.

Както Клуб Z писа, на 15 март предходната година от компанията излязоха с отворено писмо, с което оповестиха, че дават тогавашния (и сегашен) министър на финансите на прокурор. Намекът бе, че са били подложени на напън. Извикани били " на среща на " 4 очи "  с неразбираем подтекст ".

Сигналът на Самуилов идваше в контекстта на създалата се тогава суматоха по бензиностанциите за внезапен скок в цените на горивата. Малко преди изказването на компанията Василев насочи обвинявания от ефира на бТВ, че  " Инса ойл " и " Сакса ойл " са двете вериги бензиностанции, които са вдигали цените нагоре, без да има причина за това ".

" Във връзка с изявлението на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев в предаването на бТВ " Защо, господин министър? ", от " Инса ойл "  заявяваме, че още на 5 януари 2022 година дружно с други български петролни компании сме предложили на държавното управление съответни ограничения, които да понижат цените за българските консуматори.

В отговор на това бяхме извикани на среща на " 4 очи "  с неразбираем подтекст, за която ще бъдат сигнализирани Прокуратурата на Република България и европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон ", реагираха от компанията.

И на собствен ред упрекнаха Василев, че в проблема с горивата облагодетелствана с протекциите на страната била " Лукойл ".

В отговор малко по късно Асен Василев, към този момент от ефира на Нова тв разгласи, че Георги Самуилов го е уведомил, че е " бил притискан от господин Борисов и господин Пеевски да прави интервенции с държавния запас ". Василев изясни, че един път е разговарял със притежателя на " Инса " - през юли-август 2021 година, когато е бил министър на финансите в служебния кабинет. Това е станало след среща с Петролната и газова асоциация, други бензиностанции и продавачи на нефт. В диалога " на 4 очи " Самуилов е споделил, че е притискан от Борисов и Пеевски да прави интервенции с държавния запас. Собственикът на " Инса ойл " е трябвало да отчислява огромни суми към двамата, разкри споделената му информация финансовият министър.

На собствен ред - от МФ подали сигнал до ДАНС да стартира следствие.

Последва и реакция от Пеевски, който, несъмнено, отхвърли. И незабавна такава от прокуратурата. А че е образувано досъдебно произвеждане по сигнала на " Инса " в действителност тогава се разбра от изказване на вътрешния министър Бойко Рашков, не от обвиняването.

Така от материала в " Сега " през днешния ден разбираме, че съгласно Самуилов диалогът " на 4 очи " от 2022 година, какъвто Василев отхвърля да се е състоял, министърът му е казал да съобщи на Бойко Борисов и Делян Пеевски да се откажат от политиката и да си почиват.

Собственикът на " Инса " твърди, че отказал и обвързва този отвод с последвалите масирани проверкина Национална агенция за приходите, Митници и Държавния запас на компанията. Разследването е открило, че в реалност Самуилов и компанията са били неведнъж проверявани, само че поради интервала на рецесията с горивата проверявани били още доста други компании в сектора.

Не е било открито обаче да е имало среща " на 4 очи " през 2022-а. Но и да е имало, изявлението за Борисов и Пеевски не представлявало напън, счита държавното обвиняване.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР